2014 CycloCross: Toyota-TREK Kupa

Ez az! Kezdem érezni az Erőt!
Egészen jól sikerült a március elejei Toyota-TREK CycloCross szezonzáró futam. Második lettem Specziár „Speciális” Viktor (Cube Balaton Team) mögött, ám végig kiválóan éreztem magam, talán nem is volt anaerob zónában a pulzusom. A sporttársaknak nem feküdt annyira ez a pálya, nagyon döcögtek a CycloCross cangák a terepakadályokon, majdnem a teljes mezőnyt leköröztük Viktorral. Ezúttal előny volt a 29″-es bike a CX bicajokkal szemben, de legalábbis tutira komfortosabb, nem rázta ki a lelket belőlem.

Toyota-TREK Kupa, CzcloCross 1

Szombaton kimentem kicsit ismerkedni a pályával, nehogy pofára essek valami mű-akadályon a verseny hevében. A hátsó részen volt keresztben a pályán egy ledőlt beton villanyoszlop, kis hezitálás után kipróbáltam, hogy be tudom-e ugrani. Simán ment, csak rá kellett sprintelni, hogy legyen lendület. El is döntöttem, hogy a versenyen is be fogom ugrani és tényleg úgy is lett: minden körben bringán abszolváltam ezt az akadályt – azt hiszem egyedüliként a futamomban.

Toyota-TREK Kupa, CzcloCross 2

Sütött a nap vasárnap, a verseny napján, ami óriási kedvet csinált, erre vártam egész télen! Igaz fújt egy kis északi szél, időnként pofaszelet okozva a pályán, de nem volt vészes. Start előtt eldöntöttem, hogy élre fogok állni, de csak annyit megyek, hogy ne előzzenek meg. Azért volt ez fontos, mert sok volt az egynyomos (döntött) kanyar, meg visszafordító, ahol tudom hogy gyors vagyok és a többiek valószinüleg csak feltartanának. Pontosan így is történt, rögtön láttam, hogy Spec Viktor tud jönni velem, viszont a többiek gyorsan leszakadtak. Szépen mentem a saját tempómat és vigyáztam a pulzusomra, nehogy hazavágjam a versenyem. Kb. a 4. körben aztán rákapcsolt Viktor és egy egyenesben „meglószolt”, felépített egy kis előnyt – majd konzerválta azt. Ezúttal nem okozott lekli törést, hogy megelőzött és nem tudtam felzárkózni rá, olyan jól esett a versenyzés, hogy csak nyomtam a pedált és örömködtem. Közben nagyon hamar elkezdtük lekörözni a mezőnyt, volt akit kétszer is. Minden körben beugrottam a beton oszlopot, de összességében nem jelentett akkora előnyt, mondjuk csak 1-2 másodpercet körönként.

Toyota-TREK Kupa, CycloCross 3

Nagyon sajnálom, hogy ezúttal nem tudtunk meccselni Pásztor Lacival (Merkapt), aki minden futamon bebüntetett az előző BringaPark Kupa CX versenyeken és nagyon vissza akartam vágni neki. Sajnos hamar tönkrement a hátsó váltója és onnantól nem tudott tempót menni, csak küszködött a technikával. Azért sajnálom a dolgot, mert most nagyon jó erőben éreztem magam, szerintem ezen a napon, ezen a pályán nem tudott volna megverni, úgy érzem.

Toyota-TREK Kupa, nem kozelítenek az ellenfelek?

Toyota-TREK Kupa, CycloCross-os árokugrás

Összességében nagyon jól sikerült számomra ez a verseny, nagyon feküdt nekem ez a technikás pálya. Úgy tűnik, hogy szuper edzőtársra találtam néhány hete, a Strava.com GPS-es applikáció megadta azt a fajta visszajelzést, ami eddig hiányzott – az aktuális időeredmények alapján már tudom, hogy épp milyen formában vagyok és mire elég ez összehasonlítva a többiekkel. Holluby Andris nagy segítségem ebben, ő hívta fel a figyelmem erre az „edzőtársra”, komolyan mondom, így már nem érzem, hogy tök egyedül edzenék mindenféle összahasonlítás és visszajelzés nélkül. Szuper dolog, hogy automatikusan időt mér a meglévő szegmensekre (mászásokra) és rangsorol, rögtön látom, hogy az adott napon milyen időt mentem és ez mire elég a többiekhez képest és az előző saját idejeimhez képest. Ha mindenkinél gyorsabb voltam, akkor KOM (King Of Mountain) vagyok. Amikor pedig ilyen csúcsdöntés(ek)re megyek rá, akkor valójában egy max intenzitású intervallos edzést csinálok, ami nagyon hasznos, érezhetően erősít és gyorsít.

Toyota-TREK Kupa, pezsgőlocsolás
A következő versenyem az ACÉL–A-CÉL hegyikerékpáros körverseny lesz április 5.-én szombaton, Pétfürdőn. Ezzel már remélhetően megkezdem a ráhangolódást az idei első salgótarjáni XCO MK futamra.



Élvezetes beszámoló a LeBidon portálon erről a versenyről.

A versenyen készült képek – nagy köszönet „LeBidon” Balázsnak és Thommey-nak, a Velo.hu hivatalos fotósának az önzetlenül átadott fotókért!
A verseny végeredménye:  2014_Monor_Kupa.xls (49 KB)