2014 CycloCross: Kőbányai BringaPark Kupa

2014 CycloCross, Bringapark Kupa, Buruczki SzilárdLegendánsan rosszul szoktam indítani az XCO szezonokat, régen is a vert mezőnyben végeztem az első futamokon és 2013-ban is pont ez történt. Ugye írtam róla, hogy tavaly Zalaegerszegen csak 11. lettem elképesztően gyenge formával az első MK futamon. Emiatt pont kapóra jött, hogy Eisenkrammer Karcsiék kirtak egy háromfordulós CycloCross versenysorozatot három egymást követő februári hétvégén, amelyek szuper felkészülési versenyek lehetnek. Úgysem indultam még CycloCross versenyen, szóval azt hiszem, szeretném kipróbálni!

1. futam / február 2.

Az első CX versenyen, február első vasárnapján egy kis hó, illetve országos ónos eső várt bennünket. Sokan talán emiatt nem tudtak eljönni, sok előnevező nem jelent meg. Előre örültem, hogy a virsligumis CycloCross cangákkal tutira nem fognak tudni úgy kanyarodni az ellenfelek a csúszós pályán, mint én a 29″-essel a Rocket Ron papucsokon. Sajnos mire a mi futamunk következett, a pálya jeges részei felolvadtak, már korántsem csúszott annyira, mint a reggeli pályabejáráson. Bár tényleg nem akartam erősen kezdeni, de azért élre álltam, mögöttem az U19-es Bikeexpress vonat zötyögött: Zathureczky Márk, Karl Dávid és Böröcz Bence. Pünkösdi vezetésem nem sokáig tartott, Márk vezénylésével szépen egyenként lekerültek, összeálltak és robogni kezdtek. Egy darabig tudtam velük menni, de csak egy darabig. Félve nézegettem hátrafelé és meg is láttam közeledni Pásztor Lacit (Merkapt), aki az első kör után végleg hátbavágott és szépen elhúzott. Esélyem sem volt vele menni.

A második és harmadik körben drasztikusan lelassúltam és a hátsó részen aggódva figyeltem a többi Master2 versenyzőt körről-körre közeledni. Találgattam, hogy utólérnek-e, vagy sem. A negyedik kör megadta a választ a kérdésemre, legnagyobb meglepetésemre maga Eisenkrammer Karcsi ért utól. A negyedik kör közepén úgy robogott el mellettem, hogy esélyt sem adott arra, hogy beálljak mögé. (ugye, az évek, meg a rutin…) Persze úgy fújtatott, mint egy gőzmozdony, de nincs mese, lekerült szépen én meg úgy éreztem, hogy egy kidobott vasmacskát húzok magam után. Persze nem tudtam utólérni, végül befutottam harmadik helyen. Semmiféle elvárásom nem volt magammal szemben, tulajdonképpen örültem a dobogónak, de nem volt nehéz nem észrevenni, hogy a „nagy nevek” nem voltak ott a versenyen, Zerge, „Speciális” Viktor, Klein Tamás és sokan nem jöttek el, így ez nem volt olyan nagy eredmény.

Életem első CycloCross versenyén kaptam egy kis ízelítőt ebből a szakágból. A csiki-csuki kis kanyarok, meredekebb letörések, technikás részek egyértelműen fekszenek nekem, ott gyorsabb voltam az U19 válogatottaknál is. Ám a sima felfelék, vagy az egyenesekben is minden erőmre szükség volt, ha csak tartani akartam a tempójukat. Nagyon hamar kiszakadtam, gyanítom, hogy a széles rücskös gumik gördülési ellenállása számottevően nagyobb, mint az országutikra hasonlító spec CycloCross gépeké – illetve a legfőbb, hogy az állóképességem még sehol sincs.


2. futam / február 9.

Szorgalmasan görgőztem esténként a garázsban, hogy készüljek a következő hétvégére. Szerencsére valamivel jobb lett az idő, néhány fokkal melegebb is, illetve lányegesen kevesebb lett a sár. Nem sok változás volt a pályán, így ismerős a vonal, technikai elemek, az ugri-bugrik. Ismét elpukkantottam a rajtnál és éllre álltam. Ezúttal jobb erőben éreztem magam. A Bikeexpress vonat ismét felőrölt, de ezúttal rajtuk tudtam maradni két körön keresztül. Nem voltam nagyon boldog, mikor láttam, hogy Pásztor Lacit nem sikerült leakasztani, ő is bírta a tempót szorosan a vonat mögött. Az első kör vége előtt a kis beton gokart pályán lekerültem Márkot és Dávidot és éllre álltam, az első kört még abszolút első helyen fejeztem be. Ez már igen, megy ez kérem! Az erőm még egy teljes körig kitartott, még a harmadik kört is Master2 első helyen kezdtem. Aztán feljött Pásztor Laci és biztosan nyerte a versenyt. Nagyon jól esett, hogy nem szakadtam le nagyon róla, csak egy fél percet kaptam a végén tőle. Egész jól indul a CycloCross pályafutásom, máris második vagyok!
2014 CycloCross, Bringapark Kupa, Fésüs László


3. futam / február 16.

Továbbra is szorgalmasan forgattam a görgőt a garázsban de az igazat megvallva máris totál elegem van belőle, annyira lélekromboló egy óra elteltével is egy helyben nyomni, bármilyen jó zenét is hallgatok. (A Tankcsapda passzol leginkább nekem, jó kis zúzós „könnyen érthető” zene, sok számnak pontosan illeszkedik a ritmusa a 90-100-110-es pedálfordulathoz.) Az előző versenyen láttam, hogy Szalontay Bence 26″-os cangával ment, melyre Furious Fred slick-gumikat szerelt hátra és igen-igen jól haladt vele. Na mondom magamnak, olyanom nekem is van, miért ne próbálhatnám ki én is! Szóval ezúttal a kis ékszerdobozt, a 26″-os karbon S-Works-t készítettem elő, én is Furious Fred slicket raktam hátra, előre pedig egy 2.0-ás Conti Race Kinget. Mindennnel együtt ez a canga versenykészen 8.5 Kg., szóval bíztam benne, hogy talán kisebb energiával tudok közlekedni vele.

2014 CycloCross, Bringapark Kupa, Fésüs László

A szokásos módon éllre álltam az utolsó futamon is. Nem változott a koreográfia, a Bikeexpress (ezúttal kétszemélyes) vonata edzői utasításra rögtön az elejétől nagyobb tempót kezdett forszírozni, ami nekem már fél kör alatt sok lett. El ne felejtsem megemlíteni, ezúttal ellentétes irányban ment a pálya, így kissé szokatlan volt, vagy talán csak érdekesebb. Az első kört annak rendje s módja szerint első pozícióban zártam, ám szorosan a nyakamon volt Pásztor Laci és mögötte kicsit lemaradva Klein Tamás (Footstrong), aki harmadik volt az idei Cyclocross OB-n, szóval várható volt, hogy őt sem fogom tudni sokáig tartani. Valójában nem voltam valahogy jó passzban, nem forgott a lábam, nem tudtam azt a tempót menni, mint előző hétvégén, még a harmadik helyet sem tudtam megtartani. Kár érte, sajnos csak negyedik helyen tudtam zárni ezt a versenyt.


Persze azért annyira nem voltam elkenődve, mivel összetettben második lettem. Tetszik a CycloCross, máskor is akarok CX-en versenyezni. Soha nem leszek jó benne, mert én télen nem tudok – és nem is akarok – csúcsformában lenni. Felkészülési versenynek viszont tényleg ideális, kicsit felpörög az ember a versenytempóra. Az a tervem, hogy az áprilisi első XCO Magyar Kupa futamon máris dobogón legyek!


Nézd meg a CycloCross fotóimat – nagy köszönet Máhr Attilának és Tóth „Donald” Lacának a képekért!
Élvezetes beszámoló Pásztor Lacitól (Merkapt) ugyanezekről a versenyekről – az ő szemszögéből.

Egyenkénti és összetett végeredmény:  Cyclocross-BringaPark-Kupa-2014-osszetett.xlsx (36 KB)