Linartech Kupa Kecskemét, a 2017-es CX MK zárófutam

A verseny után álltunk a sorban a Kecskeméti Sörmanufaktúra pavilonjánál és előttem szöszmötölt Filepkó Gabi (Footstrong SE): épp két sörválogatást rakatott össze. – Málnás legyen benne? Kérdezte a pultos. – Nem, málnás sör helyett legyen inkább egy Stout! Tetszett a válogatás, én sem kértem volna málnásat, inkább egy Stout-ot, vagy IPÁ-t. Mondom Filinek: – ha kész vagy pajti, a két pohár csapolt IPÁ-t ne fizesd ki, ahogy megbeszéltük, azt én intézem!

Már kezdtem is lassan bosszankodni közben, mennyit válogat itt ez a figura – bár tényleg jó söröket szelektált. Erre a végén, mikor kész lett és kifizette, odafordult hozzám: Kefe, ez a tiétek, az egyik a tiéd, a másik Adame Lacié, hogy mekkorát mentetek az idén! Bumm, ott le is esett az állam! Anélkül, hogy túlmisztifikálnám ezt az egészet,

az ilyenek tényleg óriási pillanatok!!!

Linartech Kupa Kecskemét, a 2017-es CX MK zárófutamA nagy igyekezeten még a Garmin is fejet hajtott :)

Egy másodpercre arra gondoltam, hogy lesz majd valamikor egy 2017 CX Magyar Kupa összetett eredményhirdetés, ahol kapok majd egy ezüstérmet az idei teljesítményemért – de kétlem, hogy magasztos lesz, azaz a nyomába sem fog érni pl. ennek a különleges kecskeméti pillanatnak! Az eredményhirdetések a megbecsülésről és az elismerésről kell, hogy szóljanak. Ha úgy érzed a végén, ezt megkaptad, akkor rendben. De néhányszor úgy éreztem az idén, hogy ez az érzés nem jött meg. Amikor „Magyar Kupáról” van szó és nem kap a végén a győztes kupát – nem hogy a futamgyőztes, de még az év végi összetett győztes sem – akkor azt mondom:

át kellene nevezni a versenysorozatot a francba,
mondjuk „Magyar Érem” sorozatra!

Linartech Kupa Kecskemét, a 2017-es CX MK zárófutam, Fésüs LászlóEz csak egy egyszerű dal, semmit nem akar,
Néha ilyen is kell.

A Magyar Kupa, az legyen tényleg kupa, legalább egy serleg járjon az összetett győztesnek! Decemberben megtartották a Top Maraton és az XCO Magyar Kupa díjátadó gálát, mindkettő összetettet nyertem (M2 rövid Top Maraton, illetve M2 XCO MK) és mindkettőért járt egy-egy érem… Elismerés és megbecsülés?! Ugyan már…

Szóval Fili egyetlen perc alatt olyat, de olyat űberelt a Szövetségen, a hivatalos díjkiosztókon, hogy csak na, egy pillanatra tényleg elismerést és megbecsülést éreztem!!! Nagyon-nagy vagy Fili!

Linartech Kupa Kecskemét, a 2017-es CX MK, Fésüs LaciEz nem hókása, hanem jégbordák, úgy kikapják alólad a kereket, mint a sicc!
(Fotó: L.Gee)

A pályabejáráson imádtam, hogy le van fagyva a pálya és csúszik, mint az állat. Nekem nem nagyon okozott gondot, tetszett, ahogy megvezetnek a hosszanti jégbordák és testsúly-áthelyezéssel, pici billegésekkel egész jól lehet korrigálni a bicaj önálló táncát.

Linartech Kupa Kecskemét, a 2017-es CX Magyar Kupa, Kefe

Ám a futamunkra sokat olvadt a pálya és a hó, a versenyünk közben egy ellentmondást kellett megpróbálnom megérteni és megszokni: ahogy olvadt a hó és a jég, annál csúszósabb lett a pálya. Körről-körre egyre jobban és jobban csúsznak a kanyarok, tényleg nem értem, inkább tapadniuk kellene jobban! De nem, itt nem.

Linartech Kupa Kecskemét, a 2017-es CX Magyar Kupa, Adame LaciTöbbet nézegetek hátra, mint előre. Hmm, Adame Laci is jól kezdett.

A megszokott tökéletes rajt, Vas Balázzsal elrobbantunk ketten, mehet a mehet! Vissza-visszapillantok, sajnos Adame Laci is jól kezdett és sajnos egész közel van, rajtam tudott maradni. Sőt, mit csak rajtam maradni, néhány kanyar alatt teljesen fel is ért rám. Ha a nyakadban liheg valaki, nagyjából érzed, hogy épp csak békanyálon lóg mögötted és hamarosan leakad, vagy épp gyorsabb nálad és leginkább csak feltartod.

Linartech Kupa Kecskemét, a 2017-es CX MK, Adame és FésüsLeginkább csak feltartom Adame Lacit

Az utóbbi volt a helyzet. Az egyik bénázásomnál kikerült és azonnal jött a gyomros: nem is kicsi a tempókülönbség! Néhány kanyar alatt éreztem, hogy ma még ha tényleg akarnék, akkor se tudnék vele menni. Valahogy tökéletes volt a gumiválasztása (a gyémántmintás semi-slick!), a guminyomása és ami a legfontosabb, tényleg ő is tud biciklizni jégen. Nem hiába megy annyit -10, -12, vagy akár -16 fokban is Salgó környéki erdőkben.

Linartech Kupa Kecskemét, a 2017-es CycloCross

– Adjon az ég, mindent, amit szeretnék, adjon az ég!

Figyelj, nagyon rosszul indult a nap. Otthon reggel kiborítottam egy fél liter tejet, ahogy kakaót akartam csinálni a kicsinek, közvetlenül az indulás előtt. Felmosás ezerrel. Aztán beültem az autóba, kihajtottam a garázsból és kb. 200m után elkezdett balra húzni a kocsi. Még talán csak félig ereszthetett le a gumi, de már éreztem, tudtam: defekt, ezzel bizony ma tutira nem megyek Kecskemétre. Lapos keréken kb. tízzel legurutam a MOL kúthoz és máris hívtam Leót, hogy bármit is tervezett mára, a mai pornó sztrornó, einstand az autó! Egy pillanat alatt lejött, lehozta az ő autóját, átpattintottam a bringát és az összes motyót és máris igyekeztem Mátéért. Majd kb. egyórás késéssel, ugyan „nem-a-megszokott” lendülettel, de azért igyekeztünk Kecskemétre. Milyen jó érzés ez: a feleségem, ha bajban vagyok – pl. versenyem van és késésben vagyok – nincs szarakodás, nincs pampuc, tényleg azonnal indul és frappánsan leolajoz mindent!

Linartech Kupa Kecskemét, a 2017-es CycloCross, Fésüs László

Specziár Viktor alaposan lemaradva, olyan 5-6. helyen billeg a rajt után. Ez nagyon jó, még van matematikai esélyem az MK végső összetett győzelemre. Ha én győzök Kecskeméten és Viktor 4., vagy rosszabb, akkor enyém a Kupa – ja nem, az érem. :) A lényeg, hogy Viktor ne nagyon jöjjön feljebb. GE-s kollégámat Szalay Bélát (FRO Racing) látom mögöttem harmadik pozícióban, micsoda meglepetés, ő azért nem volt eddig dobogó közelben! Érzi a jeget! Gyerünk Béla, adjad neki, tartsd a pozíciót! Tartsd Viktort ha tudod!

Linartech Kupa Kecskemét, a 2017-es CycloCross, Riba Orsi és KefeRiba Orsi (Speed-Way Team), de a többi lány is, szuper előzékenyek, nem akarnak kicsit sem betartani mikor jönnek a dömperek. Köszönjük!

De nincsennek csodák, Viktor rutinból azért megoldotta ezt a dolgot, szépen erőből feljött a harmadik helyre. Egyáltalán nem érezte a pályát, küzdött mint malac a jégen – két percet adtam neki a végére – ám a többiek eléggé kifingtak a végére, ez viszont neki dolgozott. Viktor így beért harmadikként és ezzel megnyerte a CX MK összetettet. Nagy gratula Viktor! Én két futamot is kihagytam, de te ott voltál minden versenyen és mindegyiken jó helyen érkeztél, az OB-t pedig meg is nyerted. Nagyon sikeres CX szezont zártál, tényleg gratulálok!

Linartech Kupa Kecskemét, a 2017-es CycloCrossVas Peti kihagyta ezt a futamot,
egyetlen porcikája sem kívánta a folyamatos csúszkálást.

2017 évi CycloCross Magyar Kupa összetett, Master2 végeredmény
(forrás: Balaton Team, 2016 eredmények):

  • 1. Specziár Viktor (Kőbányai Torna Club SE) – 475 pont
  • 2. Fésüs László (Meditech SC) – 460 pont
  • 3. Szabó András Balázs (Speed Way) – 385 pont
  • 4. Filepkó Gábor (Footstrong SE) – 373 pont
  • 5. Adame László ( – ) – 340 pont
  • 6. Medgyes Gábor (KTM Teszt Team) – 330 pont
  • 7. Klein Tamás (FOOTSTRONG SE) – 310 pont
  • 8. Káldi Tamás (Femat ZKSE) – 302 pont

Linartech Kupa Kecskemét, a 2017-es CycloCross, kerék a levegőbenHátsó kerék a levegőben, ott legalább nem csúszik! :)


Köszönettel tartozom: Farkas Milán (milanphoto.hu), Bak Ferenc, Lőcsei Gábor, nagyok vagytok!

Linartech Kecskemét CX 2017 eredmények (xls):  cross16_kecsk2.xls (59KB)
Linartech Kecskemét CX 2017 eredmények (pdf):  cross16_kecsk2.pdf (68KB)