Dupla CycloCross hétvége Várgesztesen

Villapark Vértes Cyclocross - Fésüs LászlóÁáá, rohadt nehéz a CycloCross!
Tetszik, mert nagyon jó a hangulata? Veszel egy CX bringát, mert te is indulni szeretnél? Eddig kerek a sztori, de nem gondolnám, hogy egyből a dobogó magaslati levegőjét szívod majd…

Most elég jó állapotban vagyok, azt hittem végre fogok tudni dominálni a CX M2-ben. Hát persze, fogok tudni dominálni – ha majd rendezek magamnak egy versenyt és egyedül indulok rajta.

Különleges versenyhétvége: szombaton és vasárnap is rendezett CX versenyt a TKTK, pontosan ugyanazon a pályán, csak ellentétes irányban. A szombati verseny piszok jól indult: az első körben kicsit elnyúlt előttem Adame Laci, de még kezelhető távolságban követtem második helyen, Specziár Viktor következett, de jelentősen, majdnem egy perccel lemaradva mögöttünk. Eddig zsír! Kb. féltávnál, a harmadik kör felére a szlovák U19-es versenyzővel, Oliver Jaroš-sal kezdtünk visszazárkózni Lacira. Ejha, ebből még bármi is lehet!!!

Villapark Vértes Cyclocross - Fésüs Laci

Lett is: a hátsó gumim egy ultra-lendületes, füves kanyarban lefordult a felniről a francba… Csak úgy fröcsögött a defektgátló tej, úszott a hegyoldal mintha lefejtek volna egy csordát. Áááá!!! Üvölteni tudtam volna. Gurultam tovább a lapos külsőn, de egy aszfaltos kanyarban majdnem elestem, megint lefordult a teljesen leeresztett gumi én meg a csupasz felnin brociztam full keresztbe. Akciófilmben ez tutira szikrázott volna! Jópofa, de utána jobbnak láttam inkább sétálni. A depóban egy nemsietős kerékcsere történt kisebb csetepatéval: Specziár Viktor felesége azt hitte, Viktor kerekét vittem el. Én már kimaradtam ebből, de a többiek mondták, elég zűrzavaros volt utána a depó:

– Fésüs Laci elvitte Viktor kerekét!!! Édes istenem, mi lesz így Viktorral?!

Persze szó nem volt róla, a saját kerekemmel szeretek menni. :)

Villapark Vértes Cyclocross - Fésüs László

Nyomtam tovább. Már meg sem lepődtem, mikor az utolsó körben a hátsó dupla-huplin az első kerék is kifújta az orrát, akkorát durrantott, hogy a fotós kezéből kiesett a derítő vaku. Azzal még tovább tudtam gurulni, újra a depóban, pumpálás és go! Persze, go… El tudod képzelni mennyi kedvem maradt… Hetedik helyen befutottam végül, mindenképpen végig akartam menni, hogy a következő versenyeken beszólítsanak a rajtnál.

Villapark Vértes Cyclocross - Fésüs László

Azért történt mindez, mert előre-hátra nem TLE (Tubeless Ready, vagy Tubeless Easy), hanem csak „sima” EVO Rocket Ron-okat raktam. Hát ezek versenykörülmények között úgy lefordultak, mint a sicc. Edzésen még nem, de ott azért nem is toltam neki ennyire agresszíven. (Hogy nehogy leforduljanak. Hülyegyerek! :)

Villapark Vértes Cyclocross - Fésüs László

Este egy piri sörözés a kis csapattal, Roni, Orsi és Jucus, Kriván Andriska, Ábri bátyám, Cseri, Fejes Miki és még néhányan, persze mentek a vicces történetek. A „zárósört” ezúttal komolyan vettem, nem lett belőle még egy „visszalépő-”, még egy „toporgó-” és esetleg még néhány elmaradhatatlan „vissza-visszanéző” sör.

Villapark Vértes Cyclocross - Fésüs László

A vasárnapi versenyre beraktam belsőket és jöjjön, aminek jönnie kell! Adame Laci hazautazott, Viktor tegnap jelentősen mögöttem volt, mi következik? Én fogok nyerni! Hát persze, mint a mesében.

Villapark Vértes Cyclocross - Fésüs László– Borotvááát! Készítsetek ki nekem borotvát a depóban a következő körre!!!

Hogy ne örüljek sokáig, megjelentek a rajtnál a friss arcok, Megyó és Bakter – az utóbbinak különösen örültem, tubarózsás virágcsokorral vártam. Bakter (Szabó András Balázs, Speed-Way) mint első éves Master2, na pont ő hiányzott nekünk! Vas Peti is időnként egy szubkontra, de Bakter az maga Fedák Sári! Többször is láttam előző években, milyen minősíthetetlenül tud viselkedni és versenyezni, nem álltam meg, hogy ne figyelmeztessem a rajtnál:

– Bakter, biztos nem tudod, de ez itt egy nagy család, tiszteljük egymást és vigyázunk egymásra!
– Tényleg nem tudom, de nem is érdekel!

– válaszolta mosolyogva.
Óóó, szuper, isten hozott, miért nem jöttél hamarabb?!

Villapark Vértes Cyclocross - Fésüs László

Mindegy, elrajtoltunk, Viktor eldöngetett, én nyomtam utána, de egyből megéreztem, hogy nagy baj van, a lábaim vigyázzba állnak. Az agyam adta a parancsokat, a lábaim meg folyamatosan a dezertáláson törték a fejüket. Hamarosan utólért Bakter és egy „-Hopp!” vezényszó után le is került. Nem ért hozzám, tisztán ment el, minden OK. Sajnos őt sem tudtam követni, lassan, de biztosan nyúlt el.

Villapark Vértes Cyclocross - Fésüs László– Ó Istenem, mennyivel jobb volt ez a rész visszafelé tegnap!

Első kör ebben a sorrendben, de nehéz lett volna nem észre venni, hogy Megyó folyamatosan közeledik, lopja a távolságot. Csak idő kérdése volt és már túl is volt rajtam. Mögöttem légüres tér, csak messze követ Fili (Filepkó Gabi, Footstrong), de ez nem vígasztal, mert nem vagyok dobogós!!! Ezt nem gondoltam volna, fillért nem ér így az egész! Tényleg nem forgott egyébként, világosan éreztem és láttam a Garminon az alacsonyabb pulzusokat: képzeld, végül a vasárnapi maximális versenypulzusom(!) alacsonyabb volt, mint a szombati átlagpulzusom! Ez elég beszédes azért.

Villapark Vértes Cyclocross - Fésüs László

Megyó a várakozásom szerint megette Viktort, majd felért és megelőzte Baktert is. Utóbbi azonban rajta tudott maradni, sőt a végén egy kis versenyrutinnal meg is tudta nyerni a futamot. Bakter-Megyó-Viktor lett a befutó és így a dobogó. Viktor azért nem volt nagyon messze előttem (20 mp), végig láttam, de csak nem bírtam közeledni. Az utolsó körben a füves visszafordítónál át is kiáltottam neki vicces hangsúllyal:

– Viktor, várj meg, jövök!!!

Hátranézett és mosolyogva-integetve mondta:

– Gyere csak, gyere csak!

De közben olyan 4-500 Wattokat préselt a pedálba – onnan tudtam, hogy pont kifüstölte közben a középcsapágyból a csapágyzsírt, kis füstpamacsok gomolyogtak utána…

Villapark Vértes Cyclocross - Fésüs LászlóNem, ne a #felemászoknit figyeld!
Inkább, hogy 42-es a nagytányér és tökéletes volt erre a versenyre, nem kellett váltogatni. Illetve 34-es a kistányér, az meg nagyon jól szokott jönni a Jánoshegyen.

Megint egy tanulságos hétvége: gumi ügyben is, meg regenerálódás ügyben is. Mindkettő egyszerű: belső nélküli CX setup kizárólag dedikált Tubeless gumikkal ér (pl. az új Schwalbe X-One CX), illetve én már brutál nem vagyok képes regenerálódni egy éjszaka alatt egy verseny után. Mondjuk Viktor elmondta, hogy szerinte pancser vagyok, mert fehérje koncentrátumot kellett volna zabálnom két pofára szombat este, nem Somlóit…
Most vettem nagy tisztaságú fehérjét – erre a versenyhétvégére emlékeztet – majd előveszem és elkezdem nézegetni, ha túl jó a kedvem… :)


Fantasztikus fotók ismét! Legnagyobb köszönet Farkas Milánnak (milanfoto.hu), de hasonlóan hálás vagyok Benedek Gabinak és a TKTK.hu-nak is!

2016 VértesCross CX 1. futam eredmények (pdf):  cross16_vp1.pdf (59KB)
2016 VértesCross CX 1. futam eredmények (xls):  cross16_vp1.xls (79KB)
2016 VértesCross CX 2. futam eredmények (pdf):  cross16_vp2.pdf (76KB)
2016 VértesCross CX 2. futam eredmények (xls):  cross16_vp2.xls (56KB)