LOcarGO Veszprém Cross 2016

LOcarGO Veszprém Cross 2016, kis képSírva kérlek, ne csessz ki magaddal, ne egy kerékpárverseny előtt néhány nappal próbáld ki a futást, ha előtte hosszú ideje egy grammot sem futottál! Balga módon – igaz csütörtökön esett az eső és a karbonon szarul áll a sárvédő, szóval a bringa nem volt opció – elmentem futni egy Gazdagrét kört. Volt benne szint is szépen, és adtam neki a tempót is, hogy „legyen valami edzésértéke”. Hát lett is: másnap reggel megdöbbenve ébredtem, hogy mekkora izomláz lett a combjaimban – a wc deszkára pl. már csak hátul kitámasztva, tricepszből leengedve tudtam ráereszkedni…

Persze nem is múlt el nyomtalanul két nap alatt az izomláz a veszprémi LOcarGO CycloCross Magyar Kupára. A bringán mondjuk közel sem fájt annyira, mint reggelente a budin fel- és leszálláskor, de tutira nem növelte a verseny élvezeti értékét.

LOcarGO Veszprém Cross 2016, Fésüs László

Egyébként tetszett a pálya! Csináltam új tubeless setup-ot: a Schwalbe X-One Tubeless gumik talán tényleg jók lesznek, sokkal komolyabb oldaltartásuk van, mint a sima Rocket Ron, vagy Racing Ralph LiteSkin-nek.

LOcarGO Veszprém Cross 2016, KefePályabejáráson kistányér – versenyen nagytányér.
Ja, a CX bicajokon általában nincs kulacstartó és kulacs, de nekem kell.

Az Ultegra felnire felrakni is csak szerszámal tudtam, kézipumpával simán felfújhatók (!) és a pályabejáráson direkt megpróbáltam „kifingatni” 2,2 – 2,3 báron: keményen kanyarodtam, ütöttem-vágtam, kapták rendesen mint az állat. Szuper stabil a kanyarokban, nagyon tetszik! Ám a füvön, az egyenesekben kicsit éreztem, hogy „fognak” a gumik, nem elég gyorsak. Jobbak lesznek azok a kopott Speed-Way-es kölcsön szingók a versenyre, az egyenesekben biztosan gyorsabb lesz, a kanyarokban meg majd óvatos leszek. Edzeni viszont hibátlan lesz a Schwalbe X-One, úgy tart mint a kurvaisten :) – és no more felütéses defekt!

LOcarGO Veszprém Cross 2016, Fésüs Laci

Vas Balázzsal pompásan megkomponáltuk a versenyt a rajt előtt:

– Balázs, kicsit vegyél vissza az első két körben, hadd menjek veled. Utána mehetsz isten hírével!

LOcarGO Veszprém Cross 2016, cyclocross

Pazarul sikerült a megbeszélt taktika – egész az első palánkig: ott Balázs beugrotta, én futottam, majd rögtön utána a dupla palánk: Balázs beugrotta, én futottam – onnantól már keresztet is vethettem a közös tempóra, Balázs elment mint a távirat…

LOcarGO Veszprém Cross 2016, Orosz GergőOrosz Gergővel (F.SZ.S.E – FTC) kergetőzünk

Ez a palánk-plusz-duplapalánk kombó egyébként meghatározó volt a verseny szempontjából. Bakter beugrotta őket az első perctől kezdve. Én nem, mert a biztonságra törekedtem: ha hétből (tizennégyből, huszonegyből) csak egyszer cseszem el, máris esés és a technika leamortizálása lehet belőle. (Pályabejáráson valaki pl. a kormányát törte ott és verseny alatt is voltak esések.) Szóval csak átfutottam, de nem volt nehéz nem észre venni, mekkora hátrányt jelent.

LOcarGO Veszprém Cross 2016, BakterItt még szorosan Bakteren, megvan a kontakt.
A következő képen a három palánk után viszont már nincs meg…

LOcarGO Veszprém Cross 2016, palánk ugrás

Simán 6-8 méter hátrány összejött a három palánkon, az pont annyi, hogy oda lesz a kontakt és a szélárnyék. A harmadik körben még nagy keservesen ledolgoztam a laufot a hátsó csiga kanyarjaiban és visszaértem Bakterre, de éreztem, hogy nincs arányban a szükséges plusz energia az ugráshoz képest. Úgyhogy verseny közben(!) eldöntöttem: a negyedik körtől ugrani fogom én is, legalábbis a dupla palánkot, mert az kicsit lejtett, könnyebb volt hozzá a lendületet összeszedni.

LOcarGO Veszprém Cross 2016, palánk, bunny-hop@Kolb Tomi fotó, köszönöm Kolbi!

Simán mentek a bunny-hoppok, igaz akkorákat nyögtem közben, hogy szétfújtam a közelben álló szurkolók frufruját. De nem haragudtak meg érte, talán csak a palánkok recsegtek-ropogtak a teher alatt. Azért nem volt „100% clean” az összes ugrásom.

LOcarGO Veszprém Cross 2016, palánk bunny-hop@Zoboki fotó, köszönöm Attila!
(Látom, Bak Feri is fotózott a palánknál, ezt a képet ha kérhetném, Feri! :)

A negyedik körtől egyedül maradtam, Bakter elközlekedett a második helyezett U19-es Orosz Gergővel (F.SZ.S.E-FTC) és szépen hazakergették egymást. Én mögöttük és kizárólag az engem üldöző Fili-Viktor duóra koncentráltam, lehetőleg ne tudjanak közeledni. A hátsó csiga tökéletes mérőpont volt, pontosan láttam, hol tartanak, közeledne-e. (Nem. Haza fogok érni. Pipec!)

LOcarGO Veszprém Cross 2016, Fésüs László

Az utolsó előtti körben már akkora menő voltam, hogy átszóltam Filepkó Gabinak, mikor egyedül jött:

– Kenjed neki! Várlak a dobogón!

Kicsit csodálkozva nézett rám, még vissza is kérdezett: „- Miért, kiesett valaki?!” Óóó, dehogy esett, csak már megint világtalan voltam. A csigába annyira belekeveredtem, hogy nem vettem észre: az utolsó két körben Viktor kutya keményen rákapcsolt, leszakította Filit és konzerválta a harmadik pozíciót. Addig tátottam a számat, hogy észre sem vettem, vészesen közeledik hozzám!

LOcarGO Veszprém Cross 2016, Fésüs LaciNem akarod elhinni, de tényleg sokkal szélesebben fordulok a kanyarokra, mint a többiek. Nekem működik, kipróbálhatnád te is!

LOcarGO Veszprém Cross 2016, Kefe

Persze már nem volt sok hátra, nem veszélyeztette a második helyem, de még vagy plusz két kör és simán utólért volna, ha nem veszem észre a tempókülönbséget!

LOcarGO Veszprém Cross 2016, cclocross verseny

Viktor egyébként megígértette velem a végén, hogy nem írom bele a következő szösszenetet is a blogomba. Hát persze hogy nem, hogyan is írnám le?! Szóval az úgy volt… …állunk az eredményhirdetésnél, egyszer csak megszólal Viktor, azt mondja nekem:

– Kefe, te úgy tapsolsz, mint a szurkoló anyukák! Túl hangos és még visszhangzik is!

Döbbentem néztem rá: – De hát Viktor, az Isten áldjon meg, pont azért tapsolok hangosan, hogy eljusson a dobogóig! Hát most nem neked tapsolok, de szenzitívek a füleid! :)

LOcarGO Veszprém Cross 2016, dobogóMég sok munkám lesz Bakterrel. Legközelebb megtanuljuk, hogyan kell felöltözni a pódiumra. Viktorral mi bezzeg kiöltöztünk szépen, mintha búcsúba mennénk.

Elképesztő, mekkorát fejlődött itthon a CycloCross, nem viccelek, annyi versenyző volt kint a versenyen, mint egy kisebb MTB maratonon! Egyre csak nő a szakág népszerűsége és egyre látványosabbak a versenyek. Igaz, óriási szerencsénk volt az idővel is, napsütésben versenyezhettünk.
A mi versenyünknél meg már csak az volt jobb, ahogy a Footstrong-os fiúkkal szurkoltunk a zseniális Dina tesóknak, Pelikán Janinak és a többieknek az elit futam alatt, király volt a hangulat!
Aloha! Viva la Footstrong! – ahogy Csabi mondaná.

LOcarGO Veszprém Cross 2016, sár, pocsolyaJa, nyaltam is egyet a versenyen, nem mondtam?


Ismét Farkas Milán (milanphoto.hu) fotói a bejegyzésben, óriási köszönet érte!

LOcarGO Veszprém Cross 2016 eredmények (xls):  cross16_veszp.xls (87KB)
LOcarGO Veszprém Cross 2016 eredmények (pdf):  cross16_veszp.pdf (96KB)