Másfél év kellett egy újabb XCO MK győzelemhez

2016 Felsőtárkány FOX XCO Magyar Kupa, Fésüs LászlóMár az első két idei XCO Magyar Kupa is azt mutatta, hogy jó formában vagyok, mindkétszer csak Megyó tudott megverni. Megyó jelezte előre, hogy most nem jön Felsőtárkányba, én pedig hazudnék ha azt mondanám, nem futott át bennem, hogy most akár győzhetek is. De frankón nyugtattam magam, hogy ez nem az én pályám lesz. Valójában csak a technikás Csömör és Nagykanizsa fekszik nekem, a többi pálya nekem csak kínlódás.

És persze pláne nem lesz egyszerű ilyen időben nyerni. Előre tudtuk, hogy eső és sár lesz, én pedig nem tudok úgy haladni a puha felázott talajon, mert nálam mega-kilogrammok (78 darab) préselik a kerekeket az agyagba – összehasonlítva Vas Petivel, aki annyira 59 kilós, hogy szinte felúszik a sárra…

2016 Felsőtárkány FOX XCO Magyar Kupa, Kefe rajt– Ne is haragudj Kefe, de nem tudlak elengedni két perccel a többiek előtt!
Még akkor sem, ha ilyen arcot vágsz.

Na mindegy, ez van, ebből kell megélnünk. Szombaton lementem pályát járni, három finom karika volt a penzum. Két kör után, mikor 13 kilós lett a canga a sok ráragadt sártól, ki is szálltam a francba, már a harmadik körre sem „úsztam ki”. A sterimó alaposan megizzadt, mire újra látni lehetett a kerekek és a váz eredeti szinét. (Szigorúan nem lőttem a csapágyak környékét, nehogy bemossam a sarat és megálljon nekem valami holnapra.) Csak abban tudtam reménykedni, hogy éjszaka hátha nem esik és kicsit szárad a pálya.
Az égiek velünk voltak és nagyon sokat javult a pálya állapota vasárnapra. Fohászkodtam, hogy még délig bírja ki az eső – nem az volt a kérdés, hogy jön-e csapadék, csak az hogy mikor.

2016 Felsőtárkány FOX XCO Magyar Kupa, Fésüs László

A patika

Elmondom percre pontosan, hogy nálam mi a protokol verseny előtt. Evés szigorúan két órával a rajt előtt – ha éhes vagyok, ha nem, enni kell! Ilyenkor nekem szinte mindegy hogy mi, akár kolbászos hurka is mehet, de jobb pl. kakaós csiga, vagy valami tésztaféle. Utána viszont már nincs több evés! Pont egy órával a rajt előtt kezdek bemelegíteni, zsebemben a patika: fél órával a rajt előtt tolok egy magnézium shot-ot (most pl. Nutrend MagnesLife, de pont mindegy kinek a terméke, csak legyen benne legalább 250mg magnézium). Talán ennek is köszönhetem, hogy elkerülnek az izomgörcsök, számomra ismeretlen érzés a „görcs összehúúúúz”.

2016 Felsőtárkány FOX XCO Magyar Kupa, KefeFejes Miki ellenőrzi a rajtszámomat:
– De hát Kefe, a 407 nem is prímszám! Osztható 11-gyel…

Folyamatosan vizet iszom, próbálom előre feltölteni magam. Több, mint egy kulacs víz melegítés közben – nem vagyok szomjas, de iszom mint az állat. A végén, közvetlenül rajt előtt pedig jöhet a gitárszóló! Pityikusz adta a tippet vagy másfél éve egy cyclocross versenyen, szintén Nutrend termék, Gutar Energy Shot – mi csak gitárnak hívjuk, mert azt könnyebb megjegyezni. Taurin, Guarana, Ginzeng, koffein minden marhaság van benne, mint a búcsúban. (Szerencsére nem vagyok szoptatós anya, szóval tolhatom a leírás szerint.) Ez elég jól fel szokott pörgetni, utána már nem nagyon ásítozom és bírom a rajt utáni azonnali begombolós ing-gatyát!

2016 Felsőtárkány FOX XCO Magyar Kupa, Fésüs László

A felsőtárkányi XCO pálya nem sokkal a rajt után egynyomos meredek felfelévé válik, szóval megint borzasztóan fontos volt előrekeveredni rögtön rajt után. Spec Viktor elég erőszakosan mindenképpen az élre akart állni, kicsit vakargattam a fejem, de engedtem, beálltam közvetlenül mögé. Kicsit szusszantam mögötte, majd egy alkalmas helyen néhány erőteljes pedálrugással az emelkedő laposabb részén megelőztem. Elsőnek értem fel a sziklás-csúszós meredek részhez, kipörgött a kerék, gyorsan feltoltam és robogtam tovább. Mögöttem hatalmas oroszlánüvöltés: megismertem Vas Peti hangját – biztos összeakadt valakivel a meredek szikláson, gondolatban dörzsölgettem a kezem – pont ezt akartam elkerülni. :)

2016 Felsőtárkány FOX XCO Magyar Kupa, Fésüs László

A pálya hosszú meredek emelkedőjének végére felért rám és megelőzött Vas Peti és Kiss András (Bike-Zone Gödöllő), majd együtt kerülgettük az utólért Master1 versenyzőket. Nagy nehezen vége lett az emelkedőnek és végre eljött az én időm! Imádom a felsőtárkányi pálya második felét, technikás egynyomú ösvények, szuper ritmusú kanyarok, kisebb ugratók. Hamar utolértem Vas Petit, ő pedig nagyon korrekten elengedett az egyik kanyarban, Kiss Andris is így tett két kanyarral később, én pedig igen hamar elgurultam előlük.

2016 Felsőtárkány FOX XCO Magyar Kupa, Fésüs László

A második körben már nem is értek fel rám a szakik a hoszú emelkedőn, úgy tűnik, nagyon sok előnyt tudtam nyerni a lefelén. Mindig azt mondjuk, hogy nem lehet az XCO versenyeket a lejtőkön megnyerni.

– De!

Na jó, fogalmazzunk inkább úgy, hogy simán el lehet veszíteni a DH szakaszokon. Verseny közben vagy kétszer-háromszor is hallottam az oroszlánüvöltést Vas Petitől, valami nagyon nem volt kerek neki lefelé…

2016 Felsőtárkány FOX XCO Magyar Kupa, Fésüs László

Viktor nem volt jó formában, alaposan visszaesett a verseny végére, meglepetésként viszont az ózdi betyár, Pityikusz jött fel a harmadik helyre, aki edzés helyett inkább virágokat cipel. Biciklizni ezért még nem felejtett el.

Ismét hihetetlen szurkolást kaptam, még az öcsémék is eljöttek Debrecenből szurkolni, már előre hallottam a „Hajrá Kefét!” a pálya sok-sok pontján. Édes ez a győzelem, mert tavaly egyetlen XCO futamot sem tudtam nyerni és tutira nem lett puhább az M2 mezőny. Mostmár vastagon vezetem az XCO MK összetett ranglistát, akár az is meglehet év végén.

2016 Felsőtárkány FOX XCO Magyar Kupa, dobogóFotó: Rozgonyi Sándor, versenyzőtársunk


Óriási köszönet a fotókért Benedek Gabinak!

Felsőtárkány Kupa (FOX) XCO MK futam eredmények:  2016_fox.xls (73KB)