Birka módon megint nagyon bekezdtem – 7. BringaPark Kupa

7Bringapark-kRossz előjellel indult a 2015-ös 7. Kőbányai BringaPark Kupa. És nem is csak arra gondolok, hogy 1C fokot mutatott a Garmin és egyre intenzívebben esett az eső, hanem mert már a pályabejárásnál lefordult az első gumim a felniről.

Egyáltalán nem lepődtem meg, mert pontosan ugyanott és ugyanúgy történt meg ugyanez az eset két héttel ezelőtt, mikor Spec Viktor meghirdetetett egy kora novemberi vasárnapi pályabejárást. Egy kb. 30-40 fokos döntött rézsű oldalában kellett megtenni mondjuk 10-15 méterses gidres-gödrös távot, az elején lefelé, majd rögtön felfelé. A tubeless CX setupom úgy tűnik nem nagyon bírja ezt a fajta terhelést. Ez nagyon hasonló egyébként ahhoz, amit egy rendkívül gyors, füves, ráadásul döcögős kanyarban kap jó mélyen bedöntve a gumi: egyes pillanatokban iszonyatos oldalirányú erő kóstolgatja a gumi-felni kapcsolatot. Ezt tutira jobban bírják a belsős gumik.

7Bringapark-2

Mivel másodszor fordult elő a jelenség, úgy döntöttem a verseny előtt, hogy nem kisérletezek tovább ezen a pályán a tubeless-szel. Inkább visszaraktam előre a Fulcrum Racing 3 tartalék kerekemet hagyományos belsővel amin Racing Ralph gumi volt. Felpumpáltam vagy 2.8-ra, felőlem hadd pattogjon, de fel ne üssem az isten szerelmére! Ezzel nem is volt baj a továbbiakaban – kivéve, hogy a folyamatos eső miatt egyre nyálasabb pályán sokkal csúszósabb lett a Racing Ralph. Meggyőződésem, hogy jobban jártam volna az eredeti Rocket Ronnal, nagyságrendekkel jobb az oldaltartása. A Racing Ralph-fal szinte minden körben elcsúsztam, térdre estem ott a rézsűn, az első kerék gondolkodás nélkül csusszant le. Ezzel szemben ugyanott, a pályabejárás során ötből ötször gond nélkül verettem át a Rocket Ron-nal. Persze a folyamatos eső biztosan nem javította közben a tapadást…

7Bringapark-5

Ostobánszki módon, már megint túl erősen kezdtem a versenyt, rögtön a start után elmentem egyedül. Fél szemmel nézegettem hátra, biztos voltam benne, hogy Megyó fel fog érni rám, egy percig sem volt kétségem effelől. Valójában csak Speciális viktor érdekelt, szerettem volna előtte végezni, mivel összetettben vele csatázunk az első helyért. Pityikusz nem jött el erre a versenyre, szóval emiatt egy fokkal nyugodtabb voltam.

Tehát jó erősen kezdtem – az első kört még abszolút első helyen hoztam – és persze ez megbosszulta magát. A másodikban elment Megyó, nem is akárhogy, ezt tanitani lehetne! Együtt értek utól az U19-es Szöllősi Ferivel. Még be tudtam állni mögéjük, de Megyó szerintem érezte, hogy maxon vagyok, már csak egy kicsi plusz kellene. Most figyelj: hagyta maga előtt elnyúlni Ferit vagy 20-30 méterrel, majd hirtelen ritmust váltott és felugrott rá. Mondanom sem kell, én nem ugrottam sehová, csak konstatáltam, hogy

ezzel most el is ment a vonatom…

7Bringapark-4Második kör, kezdek laszakadni Megyóról és Szöllősi Feriről

A negyedik körben aztán utolért Adame László is, a kör végére még vissza tudtam zárkózni rá, ám az ötödik körtől végleg elnyúlt előlem ő is. Elég drasztikusan lelalssultam, folyamatosan nézegettem hátrafelé és láttam, hogy kecskeméti Duzmath Csabi és vészesen közeledik. Az ötödik kör végén ért utól, a hatodik – utolsó – kört még együtt kezdtük, próbáltam vele menni, de az ő tempóját sem bírtam már átvenni.

7Bringapark-6

Már csak egy feladatom maradt, hogy az erősen közeledő Viktor magam mögött tartsam. Az utolsó kört nyomtam, ahogy csak bírtam, illetve Viktor is szerintem beemelte hogy már nem fog felérni rám, így „elengedete a kezem”.

Megint óriási dilemma, hogy mi lett volna, ha nem kezdek ilyen erősen.

7Bringapark-7

Hogy mennyire volt erős ez a erős kezdés? Nézd meg a köridőket a lenti eredménylistán. Az első két köröm gyorsabb volt, mint az elit harmadik helyezett Pelikán Jani (Utensilnord) első két köre. A teljes versenyem alatt még így is gyorsabb voltam, mint akár a Master1 győztes Kovács Atti (Bringabanda SC), vagy akár az U23 első helyezett, abszolút 4. Borsos Bence (Speed-Way Team) az első 6 körében! Természetesen nem teljesen korrekt összehasonlítás, mert az eső miatt folyamatosan romlott a pálya állapota – de azért már nekünk is mocskosul csúszós volt… Ez is azt mutatja, hogy mennyire

piszok erős a jelenlegi Master2 garnitura!

7Bringapark-8

A Master2 győztes Medgyes Gabi versenyideje másodpercre pontosan ugyanannyi volt, mint Pelikán Jani első hat köre. Na erre mondd, hogy puha a „Papper kettő”! (Még ha közben romlott is a pálya állapota.) Na ebbe csöppentünk mi bele, a fene enné meg. :) Pedig közben rohadtul eltelt az idő: már közelebb vagyok a negyvenhez, mint a harminchoz! Még ilyet?!

7Bringapark-9

CycloCross Magyar Kupa összetettben kicsit közeledtem Viktorhoz és gyakorlatilag bebiztosítottam a legalább második helyet. Molnár Tamás Gusztáv jött fel a harmadik helyre a hiányzó Pityikusz helyére, de elég jelentős a hátránya három futam után:

  • 1. Specziár Viktor – 215 pont
  • 2. Fésüs László – 200 pont
  • 3. Molnár Tamás Gusztáv – 158 pont

Már csak egy futam van hátra az 2015-ös CX Magyar Kupa sorozatból, ha normális (első hat) helyen be tudom fejezni azt a versenyt is, akkor tutira dobogós vagyok, legvalószinübb, hogy második helyen. Most hétvégén pedig a nagyon különleges CrossLiget 2015 következik a Városligetben, amely a Supercross sorozat következő állomása lesz. Gyere ki szurkolni, keresd meg a „PINK KANYAR-t”, ahol ha minden igaz tucatnyi csinosabbnál-csinosabb lány fog biztatni bennünket! Öltözz pinkbe, hogy hibátlanul elvegyülhess közöttük!

7Bringapark-10No, majd a CrossLiget befutónál más lesz az arckifejezésem!

Update: Most olvasom a Pink Kanyarról: „A dobogós férfi versenyzőknek puszival kedveskedünk! ;-)” – asszem iszonyatos edzésmunka vár rám ezen a héten… :)


Kedvenc versenyfotósom, Máhr Attila késztette rólam a fenti fotókat és további kiváló képeket a versenyről. Köszönöm szépen Mester!

7. Kőbányai Bringapark Kupa CX eredmények:  2015-Kobanya1.pdf (83KB)