Ha egyszer szerverre lenne szükséged…

Fésüs LászlóSokan tisztában vagytok vele, de talán nem mindenki, hogy mikor épp nem családozok, biciklizek, vagy szörfözök, akkor leginkább szerverekkel foglalkozom.

Cégem, a Real.Com-94 Kft. nevében a 94 nem arra utal, hogy eddig 94 strómanon futtattam át a vállalatot, hanem 1994-ben alapítottuk Miklóssal, az akkori főnökömmel. Pont abban az évben, amelytől a kerékpáros pályafutásomat is számolom.

(Atyavilág, már 26 éves a cégem?! Lassan Master1!)

Szóval szerverek, elsősorban Intel Xeon kiszolgálók és munkaállomások, illetve mostanában már AMD Epic is. Ha megengeded, bemutatnám, miben vagyunk erősek, mikor csörgess – sose lehet tudni – ha valami efféle vasra lenne szükséged. Szóval mire domborítunk:

ugyanaz, mint a versenyeken:
a gyorsaság és a megbízhatóság.Azt tapasztaltam a hosszú évek alatt, hogy a szerver beszerzések jelentős része általában sürgős. Sokszor nem opció 5-6 hetet várni egy konfigurált, testre szabott, megrendelt „brand” (Dell, HP, Lenovo, stb.) szerverre. Ilyenkor jöhetünk mi a képbe. A saját-, a magyar- és az EU disztribútorok raktárkészletei alapján kisakkozzuk, hogy mely lehet az a legközelebbi konfig, amely elérhető egy héten belül. De igazán extrém esetben akár egy-két munkanapon belül is megszerezzük az alkatrészeket.Értelemszerűen ezek épített szerverek, így nincs akadálya bármilyen konfiguráció elkészítésének. Az alap legtöbbször Intel „barebone”, vagyis Intel torony-, vagy rack szerverházba épített Intel szerver alaplap. De időnként építünk ASUS és Supermicro barebone-okra is.

Legyen az egy-, vagy kétprocesszoros, 8-16GB-tól 256-512GB, vagy akármennyi ECC memóriával. Talán csak két darab néhányterás diszkkel, vagy megtömve enterprise SSD-kkel, illetve extrém IO igény esetén akár NVMe (PCIe 3.0) SSD-kel szerelve. Általában szükséges bele egy rendesebb hardveres RAID vezérlő és redundáns tápmodulok, távmenedzsment modul. A komolyabb erőgépeknél, szervereknél és munkaállomásoknál tudunk igazán optimális ajánlatot adni.A szervereink megbízhatóságát az is növeli, hogy a lányom már nem segít aktívan az összeszerelésükben. Majdnem szívinfarktust kaptam egyszer, mikor kb. 2-3 éves korában csavarhúzóval a kezében kotorászott egy majdnem kész kétmilliós szerverben, mikor egy pillanatra egyedül hagytuk vele… Ezt látta az apjától, természetes, hogy ő is segíteni szeretett volna a szerelésben. :)A legalapabb szervereknél nem is kívánunk az „árgépes”, „árukeresős” és „alzás” ajánlatokkal versenyezni. Legyen benne valami kis csavar, valami ütős flikk-flakk, akkor jöhet a Real.Com-94. Hasonló ez kicsit, mint a bicaj: mikor egy barátom, vagy ismerősöm megkérdezi tőlem, hogy tudnék-e segíteni egy 100e forint alatt bringa kiválasztásában – hmm, sorry, nem igazán, tényleg nem értek hozzá. De ha egy fullkarbon, jó kis sloping-os vázgeometriáról, vagy versenygumikról kérdezel, arról már lehet elképzelésem.Tartjuk a lépést a világ elmebeteg hardver fejlesztési ütemével. Az Intel 2-3 évente lecseréli a teljes aktuális chip generációját, most épp „Intel Dual Xeon 2nd Gen. Scalable (Cascade Lake)” és „Intel Xeon E-2200/E-2100 (Coffee Lake)” kódneveket puffogtatunk processzor ügyben – de ezeket hála istennek most nem kell megjegyezned… :)

Azért ha valami miatt mégis „brand” szerver lehet a legjobb megoldás, akkor a Fujitsu PRIMERGY szerver vonalat ajánljuk. Legyen elég annyi, hogy

japán tervezés, német gyártás
– van még kérdésed a minőséget illetően?Fujitsu Select Expert partnerként spec. áras ajánlatot tudunk kérni a projektre közvetlenül a Fujitsu-tól, egyszerűbb szerverek esetében talán összehasonlítható lehet az ár egy épített szerverrel. Tudod egyébként, hogy működik a „brand” szerverek árszabása? Az alap konfigurációk ára nagyon kedvező, ám ezek nagyon alapok, legtöbbször nem elegendők a szokásos webes- vagy adatbázis feladatokra. Ám ahogy plusz memóriát, diszkeket, SSD-ket szeretnél még bele, elszabadul a pokol. A további plusz periféria árak duplája, triplája a piaci árnak, ha egyszer rákerült az alkatrészre egy DELL, vagy HP címke… És itt nem utángyártott alkatrészekről beszélünk, mint pl. az autóknál, hanem pontosan ugyanazok a diszkek, memória modulok, vagy bővítő kártyák kerülnek sokszoros pénzbe, ha rákerült a címke, vagy a diszkre, SSD-re a brand Hot-Swap keret.Szervereinket kivétel nélkül 3 év garanciával értékesítjük, Budapest és vonzáskörzetében helyszíni garanciával, vidéken budapesti szervizgaranciával. (Azért ez utóbbiban is képesek vagyunk rugalmas lenni ha igazán szükséges.) Elárulom, hogy szerencsére nagyon ritkán kell garanciális ügyekkel törődnünk. Egy-egy eladott szerver után

már csak akkor hallunk a partnerről,
mikor becsenget a következő szerverért.

Szóval erre is emlékezz, hátha jól jöhet egy sürgős, vagy komplex beszerzésnél:

Kefe, a szerver srác.