Csömör XCO Magyar Kupa futam, 2015

2015-Csomor-kMost, vagy soha! Kb. így készültem a soron következő csömöri XCO (immár UCI C1 minősítésű) Magyar Kupa futamra. Tavaly ez volt az első MK forduló, amit meg tudtam nyerni és minden szempontból úgy készültem, hogy az idén is be tudjam húzni.
A verseny után a köridőket böngészve rajtam tényleg nem múlott: a három körön több mint egy perccel jobbat mentem az idén mint tavaly, pontosan ugyanezen a pályán. Ám ez mégsem volt elég a győzelemhez, mert Megyó sajnos alaposan rámpirított.
Lélekben nem készültem Medgyes Gabira (KTM Teszt Team, 2014 XCO Master1 Magyar Bajnok), mivel ő nem nevezett elő az Odinsporton mint mindenki más, csak egyszerüen megjelent a versenyen. Bemelegítéskor vettem észre – Bogár Gabival (Waberer’s Areus MTB Team) melegítettünk, pont úgy mint előző évben – szóval egyszer csak megláttam Megyót és azonnal tudtam, hogy ammen a tervemnek. Mondtam is Gabinak, de ő frankón megnyugtatott, hogy ne aggodalmaskodjak, rendben lesz az… De ez nem lett rendben.

2015 Csömör XCO Magyar Kupa futam, Fésüs László

Egyes számú tanulság, bemelegítés: rendkívül hasznos dolog egy tapasztalt és tanult volt top versenyzővel, jelenlegi edzővel bemelegíteni, főleg, ha el is magyarázza közben, mit miért csinálunk. Leegyszerüsítve a dolgot: kezdtünk egy 20-25 perc alacsony intenzitású pörgetéssel, majd – és itt jön a lényeg – kétszer 1-1 perc „megindulás”, amolyan mini-sprint következett. Nem full gázzal, nem nyélen, de azért mindenképpen kellően intenzíven, hogy „elinduljanak a hangyák”, ahogy Bogár Gabi mondja. Tehát az a lényeg, hogy egy kicsit benézzen a pulzus az anaerob zónába, kezdődjön meg egy kis savasodás a lábizmokban. Amiatt fontos ez, ahogy magyarázta, hogy ezáltal megindul a szerverezben a tejsav lebontási folyamat (laktáttá válik és bekerül a véráramba, vagy mi a szösz – foggalmam sincs, a biosz dogáimat általában a csajok írták meg) és a verseny első perceiben már nem kell ezzel foglalkoznia a szervereztnek és izmoknak.

2015 Csömör XCO Magyar Kupa futam, Fésüs László

Pláne fontos, mivel az XCO brutálisan intenzív az első pillanattól kezdve, gyakorlatilag sprinttel indul a verseny állóhelyzetből, sokszor (mint ahogy Csömörön is) rögtön egy meredek emelkedőn. Ha a bemelegítésnél elmarad egy kis savasodás és emiatt nem indul el a laktát-küszöb feletti lebontási folyamat, akkor ez a verseny első perceire marad jelentős teljesítményvesztést okozva! Sokszor ezért éreztem már a legelején, hogy „totál széjjelsavasodtam” és kész, nincs tovább. Két éve Sopronban pl. már fel is akartam adni a versenyt a második kör elején pontosan emiatt. Ahogy visszaolvasom a saját blogomon a két évvel ezelőtti és az előző év első felében történt XCO kupák sorozatos sikertelenségét, valószinüleg sokszor ez történhetett velem, emiatt is lehettek súlyos gondjaim a második körökben. A bemelegítés utolsó fázisára ismét pörgetés marad, fontos, hogy felpörgetve, versenykész üzemmelegen tartsuk az izmokat a létező legtovább, amit a rajtprocedúra megenged.

2015 Csömör XCO Magyar Kupa futam, Fésüs László

Kettes számú tanulság: első gumi. Teljesen jól ment a verseny, start után vigyáztam a pulzusra, de azért borzasztóan intenzíven mentünk fel az első emelkedőn, Megyó hamar elhúzott, majd Speciális viktor is, de azért rá már tenni kellett a kereket, nem akartam elengedni őt. Az első ugrató utáni meredek mászáson vissza is előztem Viktort, nagyon fontos volt elé kerülni, mert tudtam hogy gyorsabb leszek a következő ugratókon és DH szakaszokon. Csömörön az összes DH egynyomú ösvény, ahol egyáltalán nem lehet előzni. Ha beszorultál, akkor ott végleg beszorultál. Szóval átverekedtem magam Viktoron és a közvetlenül előttem tekerő Master1-es Kriszen (Kőszegi Krisztián, TREK SE) is. Onnantól megnyílt előttem a tér és mehettem a saját tempómat, élvezhettem a csiki-csuki ösvényes DH szakaszokat.

2015 Csömör XCO Magyar Kupa futam, Fésüs László

És akkor most jön a tanulság: már az edzéseken is éreztem, hogy a Racing Ralph, ami nekem elől volt, jobban csúszkál a megszokott Rocket Ron érzésnél, mint amiről egyik előző bejegyzésben írtam. Az ideális párosításban a Rocket Ron kerül előre, a Racing Ralph pedig hátra. Na, nálam pont fordítva volt, mert nemrég egy első defektnél azonnal kellett másik gumit felraknom és csak Racing Ralph volt kéznél, szóval azt raktam előre, azzal hogy majd később átcserélem. Persze azóta lusta voltam átcserélni, edzettem, Racing Ralph elől, kemény vagyok, jó nekem így is. Hát nem volt jó: a kedvenc DH szakaszon a mandíneres kanyarok után egy ártatlan, de nagy tempójú sodrós jobbosnál a canga hirtelen eldobta az elejét. Jó nagyon zakóztam, tiszta por lettem, de ami sokkal rosszabb, hogy átfordult a kormány és a váltó csúnyán belemart a vázon a lakkozásba. Igazi pancser vagyok, mert Rocket Ronnal szerintem ott még meg tudtam volna fogni…

2015 Csömör XCO Magyar Kupa futam, Fésüs László

A bukás nem okozott jelentős hátrányt, maximum 8-10 mp megtorpanás, azonnal felpattantam és ugrottam is vissza a bicajra. Kakas Laci (FOCUS TEAM) aki a harmadik pozícióban végig üldöztt a versenyen kicsit közelebb kerülhetett, de még nem támadó távolságra. A második kör kicsit uncsi volt, végig egyedül mentem és nem nagyon láttam Kaklacit közeledni. Fel-feltűnt mögöttem, de nem éreztem veszélyesnek.

2015 Csömör XCO Magyar Kupa futam, Kefe

A harmadik körben viszont a pálya közepe környékén megrémültem, mert valahogy sokkal közelebb láttam-éreztem Lacit, mint az előző körben. Azonnal rádobtam egy lapáttal a kazánra és nagyobb tempót kezdtem forszírozni. A pálya ezen szakasza eléggé fekszik nekem, tehát nem stresszeltem, de azt tudtam, hogy semmilyen hiba nem fér már bele. Még egy esés, vagy bizonytalanság és biztosan felér rám, tehát tényleg minden idegszálammal koncentráltam a kanyarokra, technikai elemekre. Be is értem végül a második helyen.

2015 Csömör XCO Magyar Kupa futam, Fésüs LiaLeonak azért tetszett a produkcióm, főleg hogy nem estem pofára a nagy letörésen…

Rajtam tényleg nem múlt: hibátlan volt a technika alattam, tökéletes bemelegítés, jól bírtam a tempót, minden körben hiba nélkül teljesítettem minden technikai elemet, ugratókat, letöréseket. Az idő is szuper volt versenyzésre és a szurkolók is kiváló hangulatot teremtettek. A második hellyel elégedettnek kell lennem, Megyó nem volt verhető ezen a napon, A Master1 győztes és második helyezett Bogár Gabival és Cser Gabival tartotta a tempót. Szerencsére a többi összetettben jól álló Master2 racer mind mögöttem végzett: Vas Peti, Spec Viktor, Pityikusz és Klein Tomi ezen a pályán nem tudtak olyan köröket menni, mint én. Boldog azért nem vagyok, mert győzni szerettem volna. Mindenesetre az összetett XCO Ranglistán feljöttem második helyre Vas Peti mögé és még van matematikai esélyem befogni őt. Szóval gyerünk tovább!

2015 Csömör XCO Magyar Kupa futam, eredményhirdetés


Továbbra is óriási köszönettel tartozom elsősorban Máhr Attillának, valamint Vanik Zolinak ás Bak Ferencnek a remek fotókért!

2015 Csömör XCO Magyar Kupa eredmények:  2015_csomor_xco.xls (82 KB)