Etyek SuperCross és Kőbányai KarcsiCross

Etyek Supercross 2015 januárKicsit rendhagyó módon nem a versenybeszámolóra szeretnék koncentrálni ebben a szösszenetben, hanem sokkal inkább a fantasztikus szurkolásra, amiben részem volt Etyeken. Őszintén szólva már leszálló ágban van a formám a nyárihoz viszonyítva és igen gyengén mentem az utolsó SuperCross futamon. Viszont a szurkolóim fenomenálisak voltak. Még a tévébe is bekerültek!

A második körtől kezdve nagyon komolyan viaskodtam magammal: a testem végig könyörgött, hogy álljunk már meg végre, kinek hiányzik ez a rohadt hideg, folyamatos sár és mocsok az arcomba, ám bárhányszor elhaladtam a szurkolótábor előtt, a szívem Tovább!-ot parancsolt. Hatodik helyen végeztem, ebben az évben ez számomra „indultak még kategória” volt. (Tényleg jól sikerült 2014, alig volt néhány versenyem, ahol leszorultam a dobogóról.)


Etyek SuperCross rajt

Novemberben a legelső, kazincbarcikai SuperCross futam után szülinapra voltunk hivatalosak a feleségemmel, szóval rögtön az eredményhirdetés után robogtunk a buliba. Egyenesen „aki diósgyőri” Tamás barátomhoz, ahol tesója Misi és családja mikor megtudták, hogy egyenesen egy igazi(!) bicajversenyről jöttem, azonnal megesküdtek 2 üveg pálinkára, hogy Etyekre kijönnek majd szurkolni és egy fulllos „Kefe” transzparenst fognak lobogtatni. Már igen-igen jókedvű volt a társaság – a pálinkák nem 40-esre voltak fokolva – szóval én csak bólogattam és mosolyogtam magamban: persze-persze, majd január 4.-én pont ez lesz a legjobb szórakozásotok, kint toporogni a metsző hideg szélben és tartani a transzparenst. Ha-ha-ha, hiszem ha látom.

Hajra Kefe!

Hamar eljött a nap és legnagyobb megdöbbenésemre tényleg kijött a kis társaság. Kérem szépen, az RTL Klub hiradó is tudósított az esetről, nem szokásos itthon az ilyen vehemens szurkolás! Isteni érzés volt, mit mondjak! Köszönöm srácok!!!

Kijött velem Máté is segíteni a technikai zónában, reméltem, hogy a világon semmi szükség nem lesz rá, ám már megint jött a már megszokott szisszentés a harmadik körben. A hátsó kereket szépen odavertem egy sziklához az egyik kanyarban, még egy pici nyolcas is lett benne, szóval ezúttal nem mondanám, hogy rossz volt a tubeless setup.

Etyek SuperCross, kerékcsere

Gyors kerékcsere, Máté és Balu segítettek, csak egy percet veszítettem. Akkor ment el Benkó Barbi és Vas Peti is mellettem, de ha őszinte akarok lenni, akkor sem tudtam volna tartani őket, ha nincs ez a lassú defektem. Peti nagyon jól ment aznap.

Etyek: Kefe és Vas Peti

Azóta is sokat gondolkodtam, hogy mi lenne a leggyorsabb módszer hasonló esetben:

  • Simán felpumpálni a kereket a technikai zónában, mivel valójában nem defektes csak elengedett egy kis levegőt. Pontos lenne a nyomás a kerékben. Kb. 40mp?
  • A zsebemben patron, azzal pótolni az elveszett levegőt – ez nagyon gyors módszer, de nagyon pontatlanul állítanám be a nyomást, csak úgy érzésre, valószinüleg vagy sok lenne, vagy kevés. Mondjuk 30mp?
  • Kerékcsere, ahogy eddig is, kb. egy percet vesz igénybe. Mellesleg a pótkerekem felnije picit vékonyabb, így a hátsó fék alig fogott: a sáros letörés után majdnem letaroltam egy pályajelző karót. Tök beesett a hátsó fék karja fékezéskor, alig lassított… Kicsit para volt.

Etyek: meredek emelkedő


Etyek: meredek emelkedő 2

Még valami jutott eszembe: Speciális Viktor valami szürreális módon lőtt ki a rajtnál. A szemem már hozzászokott az előző futamokon, hogy kb. ki hogy megy, milyen tempót diktál általában. de Viktor hihetetlen sebességgel ment el az elején, mintha az élete forogna kockán. Borzasztó erős három kört ment és utána sem lassult sokat, olyan volt, mintha „felpumpálta volna magát” erre a versenyre. Persze biztos nem, csak olyan érzésem volt, mert nagyon lemaradtunk róla. Vagy csak tényleg nagyon gyenguszok voltunk aznap.

Etyek SuperCross letörésEzzel szépen le is zárult a 2014 idény és rögtön el is kezdődött a 2015. Tavaly is nagyon tetszettek a KarcsiCross versenyek, szóval idén is elmentem a II. Kőbányai Bringapark Kupára. Az első futamon nem tudtam megjelenni, mert pont sítáborban rúgattuk az öcsémmel. Ám a januári vasárnap pont jó alkalom, még az idő is kegyes volt, olyan 5-6 fok lehetett és nem esett az eső.

Kőbánya Kupa 2015, 2. futam

Jól kaptam el a rajtot és mentem Molnár „TomSolo” kapitánnyal és Speciális Viktorral. Még Duzmath Csabi és rajtunk tudott maradni, plusz két U19-es betyár. Előre engedtem Tomit és verettem mögötte, a trükkös részeknél kicsit előre álltam, hogy nehogy feltartson, ha netán bizonytalankodik. A második körben aztán a szánkódombnál nem váltottam le a spiccről – hát nem eltrült előttem a lejövetelnél?! Gyorsan átugrottam a bringáján, kicsit megtörte a lendületemet, Jordán „Kisdzsorden” Bence áll előre. Szuper jó kis tempót produkált – csak éppen kicsinálta magát egy kör alatt. Viszajött Tomi és Duzmath Csabi és verettük tovább.

Kőbánya Kupa 2015, 2. futam

A negyedik körben előre engedtem Csabit, ám olyan tempót kezdett menni, ami nekem fájt. Visszalassultam, hogy rendezzem a pulzusom és csak arra figyeltem, hogy Tomi mikor megelőz – mert effelől nem volt kétségem – ne tudjon meglószolni. Pontosan így is lett, rajta tudtam maradni, közvetlenül a hátsó kerekén.

Kőbánya Kupa 2015, 2. futam

Elgurultunk a célig, közben fejben megkomponáltam a végét. Közvetlenül a befutó előtt egy gokart pályán kellett kanyarogni, amely nekem elég jól megy az előző versenyek tapasztalatai alapján. Előre tudtam, hogy melyik lesz az a kanyarkombináció, aholy előtte a szokásosnál szélesebben fordulva az utolsó kigyorsító erőteljesebb lehet. Pontosan így is lett, az utolsó kanyarban lekaptam Tomit, majd nyélen begyorsultam a célba. Persze Tomi sem hagyta annyiban és keményet sprinteltünk a befutóért. Talán egynegyed kerékhosszal sikerül csak hamarabb beérnem, mint Tomi, ami a második helyet jelentette.

Kobanya Kupa 2015 M2 dobogo

Nagyon örülük ennek a helyezésnek, mert végre ismét vállalható teljesítményt nyújtottam. Semmi más célja nincs ezeknek a CX versenyeknek számomra, csak hogy formában tartson amennyire csak lehet a téli időszakban. Az idén nagyságrendekkel előrébb vagyok most januárban, mint tavaly ugyanebben az időszakban, szóval ez jó szezonkezdést vetíthet elő. Ezen a héten újra KarcsiCross a hétvégén!Ismét nagy köszönet Máhr Attilának a szuper fotókért. A KarcsiKrosszon Kovács Zoli (Sportre) és Tóth „Donald” László készítettek kiváló képeket, nekik is óriás köszönet jár! A dobogós kép Káldi Tomit dícséri.

2015 SuperCross Etyek eredmények:  supercross15_etyek.xls (76KB)
2015 Kőbányai Bringapark Kupa, II. forduló:  Bringakupa15_2.pdf (59KB)