Wattmajom lettem – az első pofonok

SRAM RED DZero Power MeterHosszas hezitálás után beadtam a derekam és rendeltem egy wattmérőt a SCOTT-ra. Mivel SRAM Red22 van rajta, így adta magát a Quark DZero, kicsit várni kellett rá, de végül megérkezett. A felszerelése és beüzemelése semmi extra, gond nélkül mentek rá az Absolute Black ovál tányérok. (A környékbeli hegyek miatt kompaktban utazom, tehát a 34/50 és hátul a 11-28 nekem ideális).

Régóta nézegetem a többiek wattértékeit a Straván és persze volt elképzelésem arról, hogy én kb. mekkora wattokat tudok forgatni. Baranyi Dani (Kontent-DKSI friss igazolás) április végén ment egy 370W-os húszpercet FTP felmérésként, ezt szemeltem ki alapnak. (Baranyi Dani – FöTöPö)

SRAM RED DZero Power Meter, Scott Addict SLScott Addict SL 2014, az UCI súlyhatár környékén

Idézem Danit, mert zseniális, számomra végtelenül inspiráló:
„CP20′ 372 W, FTP 353 W, 4,73 W/kg @74,5 kg. Hát ez váratlanul kurva jó lett, fogyok is, erő is nő… februárban 4,2, márciusban 4,4, most meg ez, beszarás. Működik az edzésterv :). Utána már csak örömbringa, maxon ment egy Lyctum mix, azzal elvoltam az erdőben :). Most így belegondoltam, hogy kb 6 éve megálltam a nagytarcsai emelkedőn, és a „meredek” részen fel kellett tolni a biciklit… Mondjuk akkor 95-99 kg voltam, és puha szar :).”


Úgy gondoltam, hogy most én is elég jó erőben vagyok és kicsit súlyosabb mint Dani, szóval nekem is kb. ennyi lehet, vagy csak kicsit alatta az FTP-m… Felraktam a wattmérőt és elmentem az első körre – természetesen egy #kétszerNormára – lássuk a megawattokat!

Jelentem: simán tudtam forgatni a 370W-ot!
Majdnem 2 egész percig… Aztán behaltam.

SRAM RED DZero Power Meter, Fésüs László

Kb. 30 perc alatt totál elment a kedvem az egész wattméréstől! Nézegettem a pillanatnyi wattértékeket és messze 370 alatt haladtam, a meredekebb részeken könnyebb volt 370 W körüli értékeket megrakni, a kilapult részeken viszont még a 300-at is nehéz volt tartanom. Ráadásul ingadozott nagyon a watt, egyáltalán nem tudtam állandó értéken tartani, közel sem. Annyira megmérgeltem magam, hogy a következő két tekerésen nem is néztem a wattokat. Egész egyszerűen tényleg „megsértődtem rá”.

Időközben kezd „beállni” a rendszer, már nem ingadozik annyit az érték, valahogy én is aludtam rá néhányat és kezdek megbarátkozni az úttörő-wattokkal amiket képes vagyok kipréselni. Minden edzés előtt kalibrálom a wattmérőt Garmin-on, ez mindössze néhány pillanatig tart. Csak a pillatnyi wattokat nézem, a 3- és 10 mp-es átlagoltat nem, mert az már csak történelem. Összeségében kicsit talán nagyobb wattokat is látok azóta, mint a legelső wattmérős tekerésnél. Valahogy alakul ez is, de érzem, hogy nagyon új még ez a játékszer.

SRAM RED DZero Power Meter, Kefe

Ez azonban csak az első döfés volt, de a másodikra sem kellett sokat várni.
Lukó (Lukoviczki Andris) javasolta, hogy menjek néhány Edvi Illést, hogy legyen valamivel egzaktabb teljesítmény-összehasonlításom is a többiekkel.

Ezen nem múljon, ami a lényeg, hogy a nyolcból a talán harmadik menet 5:36 perc volt és 359W kellett hozzá. (Máris javulok, észrevetted?! Ez még nem nyél és közeledik a 370… :) De miért érdekes ez? Mert néhány napja Ave (Antal Attila) is ment Edviket és szerencsémre (?!?) pont ilyesmi időket. Két 5:36-os ideje is volt, az egyikhez 293, a másikhoz 276 wattra volt szüksége.

Micsodaaa?!!! Nekem mi a francért kellett ehhez 360 watt?!

SRAM RED DZero Power Meter, Fésüs László

Persze rákérdeztem és a fiúk egy fél perc alatt megfejtették: Ave 63 kg, én meg 80 kg vagyok. Az 1.25x szorzó! 1.25-szor több wattot kell tekernem felfelé ugyanolyan sebességhez! Ez döbbenetes különbség és tényleg ilyen direktben kellett szembesülnöm ezzel a ténnyel, hogy valóban felrázzon.

A hét elején megírtam a beszámolót a vasárnapi Szilvásvárad maratonról és közben ugye válogattam, nézegettem a dobogós képeket és nem volt nehéz észrevenni, hogy Kornél és Zsolt is sokkal vékonyabb nálam. EZ IS VASTAGON benne lehetett abban, hogy alig bírtam, illetve a végén már nem bírtam a tempót velük felfelé! Megjelennek a napnál is világosabb ok-okozati összefüggések. Halál egyszerű az egyik konklúzió:

Hiper sürgősen le kell pattintanom két-három kilót!

SRAM RED DZero Power Meter, vázmatrica

Nem részletezem, de radikál diéta indult hétfőn. Még a söröknek is hűlt helye a hűtőben. (Mondtam, hogy radikál!) Ma csütörtök van és úgy érzem, egyenesben vagyok. Két-három kilót kell letennem, ASAP. Vagyis semmi perc alatt, hiszen jönnek a versenyek szépen sorban, a Crosskovácsi jövő hét szombaton! Erősödni nem lehet számottevően két hét alatt – fogyni viszont igen!

Most pedig összeszedem magam és megyek valamikor egy FTP-t. Hogy ne csak a levegőbe számolgassak.